امروزه دنیایی که در آن زندگی می کنیم به سرعت در حال تغییر و تحول است. سرعت پیشرفت تکنولوژی و فناوری در هر لحظه ای که مشغول انجام امور روزانه ی خود هستیم، بیشتر می شود. در حقیقت این جهش فزایندهای که در پیشرفت علم شاهدش هستیم، از ابتدای قرن 21 میلادی و با روی کارآمدن اینترنت شروع شد. مفاهیمی که به مرور زمان در جهان پدید آمدند، تغییراتی اساسی در ساختار زندگی امروزه تمام مردم جهان ایجاد کردند. اینترنت اشیا (Internet of Things) یا همان تکنولوژی IOT یکی از این مفاهیم بنیادین بود که با خود تغییرات بسیاری را در زندگی روزمره افراد ایجاد کرد.
به مرور با افزایش سرعت و بهبود کیفیت اینترنت، رشد تکنولوژی و فناوریهای مرتبط به آن هم به سرعت بیش تر کرد. این رشد به قدری سریع تر شد که امروزه در سال 2024 میلادی، مرزهای میان جهان فیزیکی و دنیای دیجیتال در حال محو شدن هستند. بسیاری از افراد نگران این موضوع هستند که با این حجم از تغییر و تحولات در دنیا، چه اتفاقاتی ممکن است برای زندگی به سبک و سیاق امروزی بیفتد و برای چه چیزهایی باید آمادگی داشت؟ اما این مساله ای نیست که بخواهید نگران آن باشید. اتفاقا این موضوع حامل اخبار خوب و امیدوار کننده ای است؛ چرا که جهان ما و امورات آن به سمت ساده تر و سریع تر شدن پیش میرود.
ما در این محتوا قرار است تا به بررسی تکنولوژی IOT یا اینترنت اشیا بپردازیم. مطمئن باشید که پس از مطالعه ی این محتوا، با ذهنی روشن، از آینده ای نوین استقبال خواهید کرد. پیش از شروع داستان IOT، شاید بد نباشد کمی در تاریخ، سفری به گذشته داشته باشیم و داستان را از جایی شروع کنیم که خلق یک مفهوم جدید، آینده ی جهانی که می شناسیم را برای همیشه تغییر داد.
آنچه خواهیم خواند:
تحول جهان با پیدایش اینترنت
در گذشته امور برقراری ارتباطات از راه دور بسیار سخت بود. افراد برای انجام کوچک ترین امور روزانه مجبور بودند تا به صورت حضوری در محل کار، بانک، فروشگاه، رستوران حتی مدرسه و…حضور داشته باشند. تا دو دهه پیش، تمامی امور به صورت حضوری پیش می رفت اما امروزه شرایط دنیا کاملا متفاوت می باشد. تمام مواردی که مثال زدیم به راحتی و به لطف اینترنت، به ساده ترین شکل ممکن قابل انجام هستند. اما این تغییرات از کجا نشات می گیرند؟ داستان پیدایش اینترنت و تکامل آن یکی از تحولات بزرگ بشریت در جهت رشد و پیشرفت بود که جرقههای اولیه ی آن از اواسط قرن 20 میلادی شروع شد.
پیدایش اینترنت به اوایل دهه 1960 میلادی برمیگردد، زمانی که وزارت دفاع آمریکا به دنبال راهی برای به اشتراکگذاری اطلاعات بین دانشمندان و پژوهشگران در سراسر کشور بود. در سال 1962، وزارت دفاع آمریکا شبکه ARPANET را با هدف ایجاد شبکهای از رایانههایی که میتوانستند با یکدیگر ارتباط برقرار کنند، آغاز کرد.
در سال 1983، نام “ARPANET” به “Internet” تغییر یافت و این شبکه برای مصارف تحقیقاتی و پزشکی مورد استفاده قرار گرفت. اواسط دهه 90 میلادی بود که با ظهور مرورگرهایی مانند “موزاییک” و “نتاسکیپ”، اینترنت برای عموم مردم مورد استفاده قرار گرفت.
کاربردهای اینترنت در گذشته و حال
اینترنت در ابتدا برای مصارف نظامی استفاده می شد. طولی نکشید که اینترنت به ابزاری برای اشتراکگذاری اطلاعات علمی بین دانشگاهی تبدیل شد. پس از آنکه دسترسی به اینترنت برای عموم نیز مورد استفاده قرار گرفت، افراد از طریق ایمیل با خانواده و دوستان و همکاران خود در سرتاسر جهان، می توانستند ارتباط برقرار کنند.
اینترنت و سرگرمی
امروزه، اینترنت به اصلیترین منبع اطلاعات و سرگرمی تبدیل شده است. با وجود موتورهای جستجوی پیشرفته مانند گوگل، دسترسی به اطلاعات مختلف به آسانی امکانپذیر است. همچنین، پلتفرمهای مختلفی که برای فیلم و سریال، موسیقی و حتی بازی های ویدئویی وجود دارند، امروزه به عنوان محبوب ترین روش های سرگرمی شناخته و استفاده میشود.
ارتباطات سریع و بی دردسر
با دسترسی به هزاران اپلیکیشن شبکه های اجتماعی مانند اینستاگرام، تلگرام و … افراد می توانند با یکدیگر به راحتی ارتباط برقرار کنند، جدیدترین اخبار روز را دنبال کنند و به اشتراک گذاری نظرات و تجربیات خود بپردازند.
دوران سلطنت کسب و کارهای آنلاین
حتی در دنیای کسب و کار، اینترنت تحولات فوق العاده ای ایجاد کرده است. با روی کار آمدن فروشگاههای آنلاین مانند آمازون و دیجیکالا امکان خرید و فروش کالا را به صورت غیرحضوری فراهم شده است. همچنین، انواع خدمات دولتی، خدمات بانک داری آنلاین و پرداختهای الکترونیکی، تراکنشهای مالی و افتتاح حساب های ارزی و… هم بسیار آسانتر و سریعتر از گذشته شده است.
آموزش با هزینه کمتر و دسترسی راحت تر
امروزه برگذاری دورههای آنلاین، آموزشهای از راه دور و دسترسی به منابع آموزشی متنوع، یادگیری را در هر زمان و مکانی برای هرکس امکانپذیر کردهاند.
دوران طلایی آموزش های آنلاین در دوران همه گیری ویروس COVID-19 شروع شد. در سال 2019 میلادی، به علت خطر بسیار بالای ویروس COVID-19، تمام دولت های جهان، دستوراتی مبنی بر بسته شدن مراکز آموزش حضوری اعلام کردند و آموزش آنلاین جایگزین شد. این سبک از آموزش به قدری موفق و کارآمد ظاهر شد که همچنان هر دو سبک آموزش حضوری و آنلاین به موازات همدیگر توسط مراکز آموزشی در سرتاسر جهان ارائه می شوند.
ظهور پدیده ی شگفتی ساز IOT
اینترنت اشیا یا IOT یکی از جدیدترین و هیجانانگیزترین تحولات در دنیای فناوری است که پتانسیل متحول کردن تمام جنبههای زندگی انسان ها را دارد. تکنولوژی IOT، شبکهای از اشیا فیزیکی است که به حسگرها، نرمافزار و اتصال به اینترنت مجهز شدهاند. این اشیا میتوانند دادهها را جمعآوری و ارسال کنند، با یکدیگر و با کاربران تعامل داشته باشند و به طور خودکار یا با دستورات از راه دور کنترل شوند. به عبارت دیگر، تکنولوژی IOT به اشیا روزمره مانند خودرو، لوازم دیجیتالی، تجهیزات نوری، سیستم های گرمایشی و سرمایشی منازل و حتی لوازم خانگی قدرت هوشمندی میدهد و این امکان را برای کاربران خود ایجاد می کند تا بتوانند با استفاده از موبایل خود، از این لوازم به سادگی استفاده کنند.
شاید فکر کنید که تکنولوژی IOT یا اینترنت اشیا بسیار جدید و یک نوآوری است؛ اما در حقیقت نظریه اینترنت اشیا یا تکنولوژی IOT، سابقه ای طولانی دارد. برای اولین بار در دهه 1970 میلادی، اصطلاح “اینترنت اشیا” توسط کوین اشتون مطرح شد. او به خاطر ابداع اصطلاح اینترنت اشیا برای توصیف سیستمی که در آن اینترنت از طریق حسگر و سنسور به به دنیای فیزیکی متصل می شود، به شهرت رسید. با این حال، ظهور تکنولوژی IOT یا اینترنت اشیا به عنوان یک فناوری رایج تا اواخر دهه 2000 و اوایل دهه 2010 طول کشید. این امر به دلیل پیشرفتهایی در فناوریهای حسگر، شبکه و پردازش بود که امکان اتصال ارزان و کارآمد اشیا به اینترنت را فراهم کرد.
یک دستگاهی که به تکنولوژی IOT مجهز است به طور کلی به تجهیزاتی نظیر سنسور و حسگرهای مختلف، پردازشگر و کنترل کننده ی مرکزی، قابلیت اتصال به شبکه و نرم افزاری مخصوص مجهز می باشد. در ادامه به توضیح عملکرد هرکدام از این اجزا به زبانی ساده خواهیم پرداخت.
اجزای اصلی تشکیل دهنده ی یک سیستم مجهز به تکنولوژی IOT
- حسگر و سنسورها: حسگرها وظیفه ی جمع آوری دادههایی را در مورد محیط اطراف دستگاه دارند. این دادهها میتوانند شامل دما، فشار، رطوبت، حرکت، نور و موارد دیگری باشد که دستگاه برای عملکرد مد نظر، به آن داده ها احتیاج دارد.
- پردازشگر مرکزی: پردازشگر و کنترل کننده ی مرکزی، قلب تپنده ی دستگاه مجهز به تکنولوژی IoT است. این قسمت وظایف پردازش دادههای جمع آوری شده توسط حسگر، تصمیمگیری در مورد نحوه واکنش دستگاه و ارسال دستورات به سایر قسمت های دستگاه را بر عهده دارد.
- نوع اتصال: دستگاه هایی که به تکنولوژی IOT مجهز هستند، از طریق اتصال Wi-Fi، بلوتوث، هات اسپات یا سایر روشهای ارتباطی به اینترنت متصل میشوند.
- نرمافزار: هر دستگاهی که به تکنولوژی IOT مجهز است، نرمافزار مخصوص به خود را دارد. این نرم افزار به کاربر خود این امکان را میدهد تا فرد بتواند از طریق موبایل، کامپیوتر و سایر دستگاهها تعامل داشته باشد و بتواند تغییرات دلخواه خود را اعمال کند. دریافت انواع پیغام ها و هشدارهایی که از دستگاه صادر می شود، از طریق اپلیکیشن قابل رصد و بررسی است.
نحوه عملکرد یک دستگاه مجهز به تکنولوژی IOT
اکنون با ارائه ی یک مثال از یک دستگاهی که به تکنولوژی IOT مجهز می باشد، عملکرد تکنولوژی IOT را به طور دقیق به زیر ذره بین برده و آن را بررسی می کنیم. برای شروع، یک سیستم روشنایی مجهز به تکنولوژی IOT را در محیط خانه در نظر بگیرید. هنگامی که سیستم روشنایی روشن میشود، حسگرها شروع به جمعآوری داده میکنند. برای چنین سیستمی، دادههای مورد نظر، نور محیط و میزان روشنایی موجود، شدت نوری که از محیط بیرون منزل به داخل وارد میشود، و حتی دستوراتی که کاربر از طریق نرم افزار مورد نظر به دستگاه می دهد، به پردازشگر مرکزی دستگاه ارسال میشود که به طور دقیق، پردازش شوند.
پردازشگر مرکزی با توجه به نوع داده و یا درخواست کاربر، اطلاعات را به طور کامل و در کسری از ثانیه پردازش کرده و تصمیم میگیرد که چگونه به آنها پاسخ دهد. پردازشگر مرکزی، ممکن است به سادگی دادهها را به یک سرور انتقال دهد یا ممکن است از آنها برای کنترل سایر اجزای دستگاه مانند روشن کردن چراغ یا تغییر شدت روشنایی و… استفاده کند.
در تمامی این مراحل، دستگاه از طریق اتصالی که به اینترنت دارد، توانایی انتقال داده به سرور، امکان دریافت درخواستهای کاربر و پاسخگویی به آن ها را دارد.
این تنها یک مثال ساده از عملکرد سیستم روشنایی هوشمندی بود که به وفور در منازل امروزی یافت می شود؛ اما امروزه تقریبا در تمام امور روزمره ی خود می توانیم حضور تکنولوژی IOT و نقش پر رنگ آن را در بهبود کیفیت زندگی خود احساس کنیم. حالا بیایید به کاربرد تکنولوژی IOT در خانه و لوازم خانه بپردازیم. مطمئنا از کاربردهای فوق العادهای که اینترنت اشیا در تسهیل امور منزل دارد شگفتزده خواهید شد.
کاربردهای تکنولوژی IOT در لوازم خانگی
لوازم خانگی در ایجاد آرامش و آسایش زندگی ما نقش پر رنگی دارند. از یخچال فریزری که تمام مواد غذایی را به بهترین شکل نگهداری می کند و در حفظ طعم و عطر آن ها نقش مهمی دارد گرفته تا ماشین لباسشویی که تمام لباس ها را به بهترین شکل ممکن شستشو داده و پاکیزگی را به لباس ها هدیه می دهد، همه و همه با بالاترین ظرفیت خود آرامش را به منزل شما هدیه می دهند. حال، اگر به شما بگوییم که ظرفیت و توان این دستگاه ها را می توان ارتقا داد و آرامش و آسایشی هوشمند را برای منزل به ارمغان آورد، چه احساسی خواهید داشت؟
اجازه دهید تا با چند مثال ساده، امکاناتی که لوازم خانگی مجهز به تکنولوژی IOT می توانند در اختیار شما قرار دهند بپردازیم.
یک مثال ساده برای یخچال فریزر
فرض کنید می خواهید به سفری چند روزه بروید و به مدت چند روز در منزل نیستید. یکی از مواردی که ممکن است در حین سفر گوشهی ذهنتان باشد این است که مواد غذایی داخل یخچال در این مدت در چه حالی خواهند ماند؟ آیا تا پس از سفر سالم می مانند یا خیر؟ یا مصرف برق منزل در این مدت که کسی در خانه نیست ولی لوازمی مانند یخچال فریزر مثل همیشه با تمام ظرفیت خود کار می کنند و مصرف برق آنها نیز قابل توجه است، به شکلی خواهد بود؟
شاید باورش کمی سخت باشد اما شما در هر کجای دنیا که باشید با استفاده از یک یخچال فریزر هوشمند که به تکنولوژی IOT مجهز باشد، می توانید از طریق اتصال به اینترنت، میزان مصرف برق و نحوه ی عملکرد سیستم خنک کننده ی آن را مطابق با آن چیزی که مد نظرتان هست تغییر دهید! از آن جالب تر که شما می توانید تمام مواد غذایی داخل یخچال فریزر خود را مدیریت و رصد کنید! اگر یک خوراکی مانند سس تاریخ مصرف آن گذشتهباشد یخچال فریزر به شما هشداری می دهد که تاریخ مصرف این خوراکی گذشته و دیگر نباید آن را مصرف کرد! مهم نیست فاصله شما از منزل چقدر باشد تا زمانی که به اینترنت دسترسی داشته باشید می توانید عملکرد یخچال فریزر را مطابق با خواستهی خود تغییر دهید.
یک مثال ساده برای ماشین لباسشویی
شرایطی را تصور کنید که می خواهید چندین نوع لباس را باهم به صورت یک جا در ماشین لباسشویی شستشو دهید. هر کدام از این لباس ها ممکن است جنس متفاوتی داشته باشند و ممکن است تشخیص برنامه ی ایده آل و مناسب برای شستشوی این نوع لباس ها کمی سخت بنظر برسند؛ این سوال برایتان پیش می آید که باید از برنامه شستشوی لباسهای کتانی استفاده کنم؟ یا از برنامه شستشوی لباس های حساس؟ چون هر دو نوع این لباس ها در سبد لباسهای شما قرار دارد و شما اطمینان ندارید که کدام برنامه ی شستشو می تواند ایده آل و مناسب باشد.
چه می شد اگر خود ماشین لباسشویی به شما بگوید که چه برنامه ای برای شستشوی لباس ها مناسب ترین برنامه می باشد؟ بله! امروزه این کار کاملا امکان پذیر است! با استفاده از یک ماشین لباسشویی هوشمند که به تکنولوژی IOT مجهز باشد شما میتوانید به راحتی برنامه شستشوی لباس های خود را به بهترین و دقیق ترین حالت ممکن را انتخاب کنید. فقط کافی است که از طریق اپلیکیشن ماشین لباسشویی خود، جنس لباس ها را اعلام کنید و ماشین لباسشویی بهترین برنامه ی شستشو، درجه حرارت آب، میزان ماده ی شوینده مورد نیاز و… را به شما پیشنهاد و ارائه دهد. این تنها یکی از چندین و چند قابلیت ماشین لباسشویی هوشمند شما می تواند باشد! شما می توانید در هر کجای دنیا که باشید برنامه شستشوی ماشین لباسشویی خود را تنها از طریق اپلیکیشن انتخاب کنید و لباس های خود را شستشو دهی
لوازم خانگی دوو، پیشتاز در ارائه محصولات هوشمند
دوو، برند پرچم دار در صنعت لوازم خانگی، همواره در جهت ارائه محصولاتی با کیفیت، در تلاش است تا با نیازسنجی و انتظارات مخاطبین خود، برترین ها را خلق و ارائه نماید. یکبار دیگر دوو با ارائه محصولات هوشمند اثبات کرد که به نیازهای روز مخاطبین خود توجه ویژه ای دارد. برند لوازم خانگی دوو، با دو محصول جدید خود که به تکنولوژی IOT مجهز می باشند، به کمک مردم این مرز و بوم آمدهاست تا در ارائه ی سبک زندگی هوشمندی که در آن راحتی، آرامش و اطمینان خاطر، حرف اول و آخر را می زند، ایفای نقش کند.
یخچال فریزر پرایم سه درب IOT و ماشین لباسشویی سنیور IOT، دو محصول هوشمند جدید برند لوازم خانگی دوو هستند که اخیرا وارد بازار شدهاند و پاسخگوی نیازهای مشتریان هستند.
معرفی یخچال فریزر پرایم سه درب IOT دوو
یخچال فریزر پرایم سه درب IOT دوو، به شما این امکان را می دهد که از طریق اپلیکیشن DAEWOO IOT بتوانید دمای محفظه یخچال فریزر و برنامه عملکرد (Mode) دستگاه را به سادگی کنترل کنید و روی چهار حالت مختلف تنظیم نمایید، تاریخ انقضای مواد غذایی را هر لحظه رصد کنید و تمامی این کارها در هر گوشه ای از دنیا که باشید بتوانید به راحتی و در لحظه انجام دهید. شما با استفاده از این یخچال، تازگی هوشمند را به منزل خود هدیه میدهید.
معرفی ماشین لباسشویی سنیور IOT دوو
ماشین لباسشویی سنیور IOT دوو، با استفاده از این ماشین لباسشویی شمال می توانید از طریق اپلیکیشن DAEWOO IOT و تنها با تلفن همراهتان، ماشین لباسشویی را در هر نقطه ای از جهان که باشید كنترل و مدیریت کنید. با استفاده از کنترل هوشمند از راه دور، دیگر لازم نیست موقع کار با ماشین لباسشویی یا برای روشن و خاموش کردن و انتخاب برنامه ی شستشوی آن در خانه باشید. با استفاده از تکنولوژی IOT بکار رفته در این محصول، شما می توانید به راحتی محصول را روشن کنید، برنامه ی شستشوی مورد نظر خود را انتخاب کنید یا این کار را به ماشین لباسشویی خود بسپارید و در آخر فرایند شستشو را تنها با یک اشاره شروع کنید و از تمام مراحل شستشو در هر لحظه با خبر باشید و پس از اتمام کار ماشین لباسشویی آن را خاموش کنید.
آیا تکنولوژی IOT، نوید بخش زندگی راحت تر می باشد؟
بله! بدون شک کنترل هوشمند و ساده لوازم خانگی می تواند زندگی را برای ما بسیار ساده تر کرده و آسودگی و آرامش خاطر بیشتری را برای ما به ارمغان بیاورد. تکنولوژی IOT، می تواند تمامی دغدغه ها و نگرانی ما در منزل را از بین ببرد و با هوشمند سازی امور روزانه که گاها بسیار وقت گیر و دردسرساز می شوند را به کاری ساده و بدون دردسر تبدیل نماید. پس مزایا و قابلیت های این تکنولوژی می تواند کارساز و موثر باشد و مدیریت امور منزل را بسیار ساده تر نماید.
از آنجایی که سرعت رشد و پیشرفت تکنولوژی به طرز خیره کننده ای رو به افزایش است، می توان چنین ادعایی کرد که آینده ای بهینه و هوشمند و راحت تر در انتظار تمام مردم جهان است و این همان خبر خوبی بود که از ابتدای این محتوا قرار بود به آن بپردازیم!
یخچال فریزر سه درب پرایم IOT دوو و ماشین لباسشویی سنیور IOT دوو، جدیدترین نمونه های لوازم خانگی هوشمند و پیشرفته در زمینه ی تکنولوژی IOT هستند که با ارائه امکانات و ویژگیهای منحصر به فرد، میتوانند زندگی شما را هوشمند سازند. با دوو همراه باشید تا به زودی به معرفی کامل و تخصصی هر یک از این محصولات بپردازیم.
مدت زمان مطالعه 23 دقیقه
بیشتر بخوانید:
معرفی یخچال فریزر پرایم سه درب IOT (به زودی)
معرفی ماشین لباسشویی سنیور IOT (به زودی)