تا به حال نام جشن شکرگزاری مسیحیان را شنیدهاید؟ آیا میدانید خوراکی محصوص این شب چیست؟ حدس شما کاملا درست است. در این رویداد افراد همگی در کنار خانواده و عزیزانشان به سرو بوقلمون میپردازند. این امر رسمی است که حدود دو قرن است در تمام کشورهای دنیا و در میان مسیحیان به وفور دیده میشود. در این محتوا قصد داریم تا به طرز تهیه بوقلمون و روایت جذاب و خواندنی آن بپردازیم. در ادامهی این محتوا با دوو همراه شوید تا با دستورپخت این غذای لذیذ و خوشمزه بیشتر آشنا شوید.
آنچه خواهیم خواند:
سنت سرو بوقلمون در جشن شکرگزاری
مسیحیان سراسر جهان در ماه آخرین ماه سال میلادی به مناسبت فرا رسیدن سال نو میلادی جشن شکرگزاری را برگذار میکنند. در این جشن، رسم بر آن است که برای ضیافتهای شام و ناهار، بوقلمون سرو میشود. این رسم تا حدود یک ماه ادامه دارد و در شب سال نو میلادی نیز به عنوان وعده غذایی اصلی با حضور تمام اعضای خانواده سرو میشود. در جشن شکرگزاری افراد بابت سلامتی، خانواده، دوستان و عزیزان، دارایی و ثروت و تمام لحظات خوبی که در سال گذشته تجربه کردند شکرگزاری میکنند. اما چرا در این شب زیبا، سرو بوقلمون تا این حد رواج دارد؟ در ادامه به معروفترین و روایتهایی که باعث شد بوقلمون به عنوان یک سمبل و غذای اصلی، یک جشن جهانی شناخته و مصرف شود میپردازیم.
تاریخچهی سرو بوقلمون در گذشته
حال میخواهیم بررسی کنیم تا ببینیم به چه دلایلی بوقلمون تا این در حد در میان مردم جهان طرفدار پیدا کرده است. اما دلایل متفواتی برای این امر وجود دارد که هرکدام حکایت خواندنی خودش را دارد.
بوقلمون خوراکی مقرون به صرفه
بیش از دو قرن پیش، تجارت گوشت به دلیل فساد گوشت در طی فرایند جابهجاییهای طولانی مدت از مرزهای کشورها، آنچنان گسترده نبود و رواج کمتری داشت. از طرفی در بسیاری از کشورهای اروپایی نظیر انگلستان، فرانسه و ایتالیا مصرف گوشت بوقلمون به دلیل سازگاری طعم و عطر آن با ذائقهی مردمان این کشورها بسیار رایج بود. خوراک بوقلمون به مرور توسط مردم انگلیسی و سایر اروپاییان به سایر نقاط دنیا راه پیدا کرد و کم کم طرفداران این غذا زیاد شد. پس از گذشت مدتی بوقلمون، تبدیل به غذای ثابت شب سال نو و جشن شکرگزاری شد.
در حالی که در بسیاری از کشورهای آسیایی و آفریقایی از گوشت گاو، گوسفند، گاومیش و شتر استفاده میشد، در کشورهای اروپایی و آمریکایی، افراد ترجیح میدادند که از گاو برای مصارف چون کشاورزی و شخم زمین و موارد اینچنینی استفاده کنند. از طرفی، در آن زمان ترجیح میدادند که گوشت مصرفی مورد نیاز خود را از طریق طیور تامین نمایند. به طور مثال مرغ و جوجه، اردک و مرغابی طرفداران بسیار زیادی داشتند اما هزینهی تولید بالا و شرایط پرورش دشوارتر این نوع پرندهها، باعث شد تا بوقلمون در میان سایر طیور، به سرعت در سرتاسر دنیا محبوب شود. یکی از دلایل اصلی رشد فزایندهی محبوبیت بوقلمون در سراسر دنیا به این دلیل است که حجم زیادی دارد تعداد نفرات زیادی را میتوان با آن سیر کرد و نسبت به جثه و وزنی که دارد ارزان است.
این موضوع که حجم کم گوشتی که اردک و مرغابی نسبت به هزینههای بالای نگهداری و پرورششان داشتند، در برابر بوقلمونی که به طور متوسط 5 کیلوگرم گوشت داشت، برگ طلایی نهایی در محبویت فزایندهی بوقلمون نسبت به سایر طیور شد. با توجه به این موارد، خوراک بوقلمون در میان تمام اقشار جامعهی جهانی، به محبوبیتی بینظیر دست یافت.
فرهنگ و عقیده کمکرسانی به نیازمندان
یکی از اساسیترین عقایدی که در تمام ادیان و فرهنگها به آن توجه ویژهای میشود، فرهنگ کمک به مستمندان است که همیشه به عنوان ارزشمندترین فعالیتهای هر انسان در نظر گرفتهمیشود. فرهنگ نوع دوستی و کمک به نیازمندان، به شدت در ادیان بزرگ الهی تشویق شدهاست. علاوه بر فرهنگ شکرگزاری، کمک به افراد نیازمند نیز در عقاید و باورهای مسیحیان بسیار ارج داده میشود.
از آنجایی که بوقلمون نسبت به حجمی که دارد هزینهی کمتری نسبت به سایر گوشتها دارد، و با یک بوقلمون میتوان به راحتی چندین نفر را سیر کرد، به همین دلیل مصرف این غذا در ایامی مانند جشنهای مربوط به سال نو و موارد اینچنینی بیشتر هم میشود. ضمن اینکه ذکر این مساله خالی از لطف نیست که بگوییم در ماه دسامبر و حتی ژانویه تخفیفهای بسیار زیادی برای انواع مواد غذایی از جمله بوقلمون وجود دارد و دلیل این امر کمک رسانی به افراد مستمند و خانوادههای آنها در ایام سال نو است.
پس تا به اینجای کار، با دلایل محبوبیت و شهرت جهانی خوراک بوقلمون برای سال نو میلادی آشنا شدیم. اکنون زمان آن است تا به طرز تهیهی بوقلمون و مخلفات آن بپردازیم.
مواد لازم برای تهیه خوراک بوقلمون شکم پر
- یک بوقلمون با اندازهی دلخواه
- 200 گرم کره
- روغن زیتون و یا کنجد به میزان لازم
- 2 عدد لیمو ترش تازه
- 4 حبه سیر تازه
- جعفری و گشنیز تازه و خردشده به میزان دلخواه
- سه تا چهار شاخه رزماری
- زعفران دمکشیده به میزان دلخواه
- فلفل و نمک و زردچوبه به میزان لازم
- زنجیل تازه رندهشده دو قطعه
- دو عدد پیاز با اندازهی متوسط
- سه قاشق غذاخوری عسل
- سیب زمینی 7 عدد متوسط
مراحل آمادهسازی بوقلمون شکم پر
برای آمادهسازی خوراک بوقلمون برای ضیافت سال نوی میلادی، اول باید از آمادهسازی خود بوقلمون شروع کنید. در صورتی که بوقلمون شما در فریزر نگهداریشده ابتدا باید یخ زدایی شود. برای این کار پیشنهاد میکنیم تا یخ زدایی بوقلمون را در یخچال انجام دهید. با توجه به حجم بوقلمون این کار ممکن است چند روز طول بکشد.
پس از یخ زدایی، بوقلمون را به خوبی تمیز کنید و پوست آن و داخل شکم بوقلمون را کاملا تمیز کنید. پس از آنکه به خوبی تمام قسمتهای بوقلمون را تمیز کردید، آن را با کمی با دستمال کاغذی کاملا تمیز، خشک کنید. در این زمان، فر اجاق گاز را روشن کنید و روی دمای 165 درجه سانتی گراد (330 درجه فارنهایت) تنظیم نمایید.
تهیه چاشنی بوقلمون شکم پر
ابتدا با استفاده از آب ولرم و نمک و فلفل و زردچوبه و یک قاشق عسل، مایع مخصوص برای پخت بوقلمون در فر را آمادهکنید. این آب در حین فرایند پخت بوقلمون در فر از خشکشدن رویهی بوقلمون کاملا جلوگیری میکند و طعم و عطر دلچسبی به بوقلمون شما میدهد.
بعد از اینکار، با استفاده از یک قلموی آشپزی تمیز، بوقلمون را باید به مواد آغشتهکرده و آن را طعم دار کنید. ابتدا در یک کاسه مخلوطی از روغن کنجد تازه، آب لیمو ترش، زعفران، سیر و زنجبیل رندهشده، فلفل و نمک و زردچوبه و دو قاشق عسل را مخلوط کنید تا ترکیب شما آمادهشود. حالا با استفاده از قلمو، تمام قسمتهای بوقلمون را به خوبی با این مواد آغشتهکنید. حتما حتما داخل شکم بوقلمون را نیز با این مواد به خوبی مرینیت کنید.
تهیه مواد داخل شکم بوقلمون
برای مواد داخل شکم بوقلمون علاوه بر مایعی که در مرحلهی قبل آماده کردید، باید مواد زیر را نیز آماده کنید. ابتدا جعفری و گشنیز را به همراه شاخههای رزماری کاملا خرد کنید و سیر و زنجبیل خرد شده را به آن اضافه کنید. پیازها را به صورت نگینی خرد کنید و به سبزیهای خود اضافه کنید. این مواد را به خوبی با یکدیگر مخلوط کنید تا مواد به طور یکنواخت برای تمام قسمتهای بوقلمون به یک اندازه برسد. حالا این مواد را داخل شکم بوقلمون بگذارید. بعد از اینکار شکم بوقلمون را بدوزید.
تهیه سیب زمینی دورچین بوقلمون
شما میتوانید به دو شکل سرخشده و یا تنوری سیب زمینیها را با بوقلمون خود سرو کنید. این به شما بستگی دارد که چه چیزی را میپسندید. اگر میخواهید که که سیب زمینی تنوری سرو کنید، آنها را به اندازههای دلخواه خود به صورت دایرهای قطعه قطعه کنید و آنها را به نمک و فلفل و زردچوبه و پودر سیر و آویشن آغشته کنید. در آخر آنها در سینی فر و در کنار بوقلمون قرار دهید و اجازه دهید تا به آرامی آماده شوند.
اگر میخواهید که سیب زمینیها را به صورت سرخ کرده میل کنید، ابتدا آنها خلالی کنید. سپس در یک ماهیتابه، مقدار مناسبی روغن کنجد بریزید و اجازه دهید تا روغن کمی حرارت ببیند. سپس سیب زمینیها را در ماهیتابه بریزید و به آنها نمک و فلفل و زردچوبه و پودر سیر و پاپریکا و کمی آوریشن اضافه کنید و اجازه دهید تا به خوبی سرخ شوند.
پخت و آمادهسازی بوقلمون در تنور اجاق گاز
ابتدا کف سینی فر را با ورق آلومینیومی بپوشانید. این کار برای انتقال حرارت به صورت یکنواخت بسیار کارساز است. حال کف آلومینوم را با استفاده از یک قلمو، به کره و روغن آغشتهنمایید. پس از اینکار بوقلمون را روی سینی گذاشته و در صورتی که میخواهید سیب زمینی تنوری داشته باشید، سیب زمینیها را در اطراف بوقلمون بچینید. حال سینی را داخل فر که از قبل گرم شده است قرار دهید. زمان پخت به اندازه بوقلمون بستگی دارد. به عنوان یک راهنمای کلی، تا زمانی که دمای داخلی به 165 درجه فارنهایت (74 درجه سانتیگراد) در ضخیم ترین قسمت ران برسد، بوقلمون باید حرارت ببیند.
برای بررسی دما، شما میتوانید از دماسنج مخصوص آشپزی گوشت استفاده نمایید. به طور حدودی، بوقلمون باید به مدت 3 ساعت در فر بماند تا به خوبی و آرام آرام پختهشود. جهت جلوگیری از خشک شدن بوقلمون و رویهی آن، هر 30 دقیقه یکبار، بوقلمون را با مایع مخصوصی که برای پخت بوقلمون در همان ابتدای کار که با آب ولرم و نمک و فلفل و زردچوبه و یک قاشق عسل تهیه کردید، مرطوب کنید تا بوقلمون و خوش طعم باشد و آب خود را از دست ندهد. پس از گذشت سه ساعت بوقلمون شما به خوبی حاضر میشود.
نکات مهم پخت بوقلمون
زمان پخت برای هر بوقلمون متفاوت بوده و به سایز آن بستگی دارد. اما به طور کلی یک قانون برای پخت آن وجود دارد و آن هم این است که برای بوقلمون ساده (بدون مخلفات مخصوص بوقلمون شکم پر) به ازای هر پوند (453 گرم) باید حداقل 13 دقیقه و برای بوقلمون شکم پر به ازای هر پوند باید حداقل 15 دقیقه در فر با درجه حرارت 165 درجه سانتی گراد (330 درجه فارنهایت) پخته شود. پس به طور مثال برای یک بوقلمون شکم پر 12 پوندی (5 و نیم کیلوگرم) باید حدود 180 دقیقه یا سه ساعت کامل داخل فر باشد.
حالا با فرض اینکه بوقلمون شما 5 و نیم کیلوگرم باشد، باید تا 3 ساعت صبر کنید تا بوقلمون شما به طور کامل حاضر شود.
قابلیت اجاق گازهای دوو
فر اجاق گازهای ایمپریال و نیو ایمپریال دوو با استفاده از فن گردش هوای گرم و المنت برقی بکار رفته در محفظهی فر، به شما این امکان را میدهد تا بوقلمون خود را به طور کاملا یکنواخت تهیه کنید. این مساله، به این معنی است که بوقلمون شما به طور کامل مغزپخت شده و رویهی آن کاملا طلایی و برشته خواهد شد و به هیچ عنوان این مشکل پیش نمیآید که بخشی از آن بسوزد و بخش دیگری از آن خام و نپخته باقی بماند.
علاوه بر این، شما میتوانید دمای محفظهی فر را کاملا دقیق بررسی کنید و با توجه به نیاز خود تغییر دهید. این موضوع باعث میشود تا شما به راحتی بتوانید بوقلمون خود را کاملا منطبق با دستورالعملی که برای شما فراهم کردیم، تهیه و حاضر کنید. به این شکل، بوقلمون شما به بهترین شکل برشته و تنوری میشود.
سرو کردن شام شب سال نو، بوقلمون شکم پر خوشمزه
بعد از اینکه بوقلمون و سیب زمینی و سایر مخلفات حاضر شدند، در یک دیس بزرگ بوقلمون و سیب زمینیها را بچینید. غذای شما آمادهی سرو است نوش جان! پیشنهاد میکنیم برای اینکه از غذای خوشمزهی خود لذت بیشتری ببرید، حتما در کنار غذا از سس چیلی تای و سس باربیکیو استفاده کنید چون طعم و عطر بینظیری به هر لقمه از غذای شما میدهند.
نتیجهگیری و جمعبندی
شاید تهیه شام ضیافت کریسمس و پذیرایی از افراد در شبی به این مهمی، دلهره آور بنظر برسد، اما با استفاده از این دستور پخت و رعایت تمام نکات آن شما میتوانید به سادگی یک شام فوقالعاده خوشمزه و عالی تهیه کنید و در کنار اعضای خانوادهی خود از آن لذت ببرید. به یاد داشته باشید، ماهیت این غذا فقط در طعم و عطر آن نیست، بلکه در عشق و محبتی است که در تک تک لحظات پخت آن توسط آشپز و سرو آن در کنار اعضای خانواده در مهمترین شب سال وجود دارد. سال نوی میلادی مبارک!
مدت زمان مطالعه 10 الی 12 دقیقه