نگهداری از میوه ها و سبزیجات همواره یکی از اساسیترین چالشهای نگهداری مواد غذایی به شمار میرود. بسیاری از افراد ممکن است به اشتباه، حجم زیادی از میوه و سبزیجات را تهیه کنند اما این میزان بیشتر از اندازهی مورد نیازشان میباشد. این مساله باعث میشود تا بسیاری از میوه ها و سبزیجات خراب شوند. در فرایند فساد میوه و سبزیجات گاز متان تولید می شود که این گاز، یکی از مضرترین گازهای گلخانهای است و منجر به گرم شدن زمین میشود. علاوه بر این، هزینه مواد غذایی که از دست می رود سرسامآور خواهد بود.
به یک آمار تکاندهنده از میزان هدر رفت میوه و سبزیجات در سال 2019 توجه کنید. در این سال تقریبا 931 میلیون تن میوه و سبزیجات تولید شد که حدود 50 درصد آن به طور کامل هدر رفت؛ یعنی تقریبا 465.5 میلیون تن میوه و سبزیجات در سال 2019 از دست رفت. البته لازم به ذکر است که این ارقام حدودی هستند و مقدار واقعی ضایعات میوه و سبزیجات به عوامل مختلفی مانند روشهای تولید، روشهای حمل و نقل، نگهداری در انبار و فروشگاهها و رفتار مصرفکننده بستگی دارد به همین دلیل ارقام ممکن است بیشتر یا کمتر باشد. اما در هر صورت باید برای برطرف نمودن این مشکل هرچه سریعتر چارهای اندیشید و از وقوع چنین مشکلاتی جلوگیری کرد تا در هزینهها صرفهجویی شود و همچنین از هدر رفت مواد غذایی جلوگیری شود.
در این مقاله قصد داریم نکاتی را دربارهی نحوهی نگهداری صحیح میوه و سبزیجات و مدت زمان نگهداری هر یک از آنها را بررسی نماییم.
راهکارهای مختلف برای نگهداری میوه ها و سبزیجات در یخچال
نکتهای که باید در نظر داشته باشید این است که نگهداری هر نوع میوه و سبزیجات با یکدیگر فرق داشته و اگر بخواهید آنها را به مدت طولانی در یخچال نگهداری کنید، باز هم میوه و سبزی، بافت سالم و تازهی خود را به مرور از دست میدهند. بنابراین بهترین راهکار این است که شما مدت زمان نگهداری میوه ها و سبزیجات مختلف را بدانید و با توجه به نیاز و مصرف خود و اعضای خانواده، اقدام به خریداری کنید. در ادامه جداول مربوط به مدت زمان نگهداری برای انواع میوه ها و سبزیجات را بررسی نمایید.



با توجه به اطلاعات جداول فوق، شما میتوانید به راحتی میوه ها و سبزیجات خود را در بازههای زمانی بالا مصرف کنید. علاوه بر جداول فوق، یکسری نکات برای نگهداری از میوه ها و سبزیجات وجود دارد که در ادامه به آنها میپردازیم.
نکات مربوط به نگهداری میوه ها
اکثر میوههای تازه از جمله سیب، انواع خانوادههای توت و انگور بهتر است که در بستهبندی اصلی خودشان و داخل یخچال نگهداری شود. در این صورت برای مدت زمان بیشتری تازه و سالم باقی میمانند. بستهبندی این میوه ها اگر به صورت کیسههای پلاستیکی باشد که درب آنها اندکی باز باشد، منجر به حذف رطوبت داخل کیسه پلاستیکی شده و به تازه ماندن میوهها کمک بسیاری میکند.
یک نکتهی مهم را باید در نظر بگیرید، سیب و موز با ایجاد گاز متان در حین فرایند فساد، منجر به تسریع روند خراب شدن سایر میوهها میشود. بنابراین توصیه میشود که سیب و موزها را جدا از سایر میوهها نگهداری کنید.
اگر نمیتوانید از میوههای خود در بازههای فوق استفاده نمایید آنها را فریز کنید. منجمد کردن میوهها راهی ساده برای نگهداری میوهها برای مدت زمانی طولانی میباشد. علاوه بر این شما میتوانید از میوههای منجمد برای اموری چون تهیهی انواع و اقسام کیک، دسر، بستنی، تهیهی اسموتی، تهیهی ماست میوه و حتی سس میوه برای پنکیک، وافل و دسر خوشمزهی کرهای پات بینگسو استفاده نمایید. اکثر میوهها قابلیت ذخیره و نگهداری در فریزر به مدت یکسال را دارند. در ادامه به شما آموزش میدهیم که چطور میوههای مد نظرتان را منجمد کنید.

نکات مربوط به نگهداری سبزیجات در یخچال یا در محیطی خشک و خنک
اکثر سبزیجات به دلیل ظریف بودن بافتی که دارند زودتر در معرض فاسد شدن قرار میگیرند. بنابراین بهتر است که در یخچال نگهداری شوند. اما برای نگهداری برخی از سبزیجات اگر آنها را در یک محیط خشک و خنک قرار دهید، سالم باقیمانده و نیازی به نگهداری در یخچال نیست.
نکتهای که باید برای حفظ تازگی سبزیهای برگدار در نظر بگیرید این است که این نوع سبزیها را باید پس از شستشو، به خوبی خشک کنید و سپس در یخچال قرار دهید. برای نگهداری سبزیهای برگدار، ابتدا آنها را به خوبی بشویید. سپس آنها را در یک حولهی کاغذی تمیز قرار داده و 20 دقیقه صبر کنید تا رطوبت اضافی سبزیها گرفته شود. در آخر، سبزیها را در پلاستیک فریزر قرار دهید و آن را در یخچال نگهداری کنید. شما میتوانید این کار را برای سبزیجاتی نظیر اسفناج، کرفس، کاهو، کلم و برگ چغندر انجام دهید.
برای تازه نگهداشتن مارچوبه، باید ساقههای آن را مرطوب نگه دارید. برای این کار شما میتوانید مارچوبهها را از ساقهها و به صورت عمودی، در یک لیوان آب سرد قرار دهید و در یخچال بگذارید. ضمنا برای هرگونه سبزیجات ریشهدار مانند پیاز و سیبزمینی، باید آنها را بیرون از یخچال و در جایی خشک و خنک نگهداری کنید.
نکتهای را در نظر بگیرید؛ برای حفظ تازگی سبزیجات، بهتر است بعد از خرید، آنها را شسته و در یخچال قرار دهید. هرچه این فرایند زودتر انجام شود، سبزی تازهتر و سالمتر میماند.
نکات مربوط به نگهداری سبزیجات در فریزر
منجمد کردن سبزیجات بهترین راهکار برای استفاده از محصولات تابستانی در تمام فصول سال میباشد. با فریز کردن سبزیجات، شما میتوانید برای مدت زمان بسیار بیشتری از آن استفاده کنید. هنگامی که سبزی خاصی را قطعه قطعه میکنید بهتر است آن را در فریزر نگهداری کنید. سبزیجاتی مانند نخودفرنگی، ذرت، فلفلدلمهای، قارچ، کرفس و سبزیهای خورشتی را چون در پخت و پز مصرف میشود، بایستی حتما در فریزر نگهداری شوند.
به طور کلی هر سبزی که قرار باشد برای آشپزی بکار رود، باید ابتدا خرد و قطعه قطعه شود. از آن جایی که این موضوع روند فساد سبزی را تسریع میکند، بنابراین حتما باید فریز شود.


جمعبندی
نگهداری صحیح و اصولی میوه و سبزیجات در یخچال فریزر و یا در یک محل خشک و خنک، بهترین و موثرترین راه جهت کاهش سرعت فساد و حفظ سلامت و تازگی آنها میباشد. شما باید نکتهی مهمی را همیشه در نظر داشته باشید؛ به اندازهی نیاز خودتان و اعضای خانواده میوه و سبزیجات تهیه نمایید. هرچقدر ذخیرهسازی و نگهداری میوه و سبزیجات را به خوبی انجام دهید، از آنجایی که حجم آنها زیاد است، ممکن است فرصت نکنید تا در بازههای ذکر شده آنها را مصرف کنید. پس به اندازه مورد نیاز تهیه کرده و با استفاده از مواردی که گفته شد، میوهها و سبزیجات خود را با خیالی راحت نگهداری کنید.
بیشتر بخوانید: