پای چوپان یا به عبارتی Shepherd’s Pie (شفردز پای) یک غذای اصیل انگلیسی است. دستور پخت این غذا در ابتدا به منظور استفاده از تکههای گوشت باقیمانده از غذای شب قبل تهیه شد. برای تهیه این غذا ترکیبی از گوشت و سبزیجاتی که درون سس پخته می شود و روی آن با پوره سیبزمینی پوشیده میشود تا به شکل پای درآید. برای پخت این غذا حتماً به اجاق گاز فر دار نیاز دارید. پای چوپان یا شفردز پای را میتوان با گوشت چرخ شده گوساله یا گوسفند طبخ کرد. در ادامه پخت این غذا را به شیوه قدیمی آن به شما آموزش میدهیم.
آنچه خواهیم خواند:
مواد لازم برای پخت پای چوپان کلاسیک
برای طبخ این غذا برای 6 نفر به مواد اولیه زیر نیاز دارید:
- روغن مایع گیاهی یک قاشق غذاخوری
- یک عدد پیاز بزرگ خردشده
- یک قاشق چاییخوری آویشن خشک
- یک قاشق چاییخوری رزماری خشک
- نمک و فلفل به میزان لازم
- نیم کیلوگرم گوشت چرخکرده گوسفند یا گوساله
- 4 قاشق چاییخوری آرد سفید
- 4/1 پیمانه سس کچاپ
- 4/3 پیمانه آب گوجهفرنگی
- 2 قاشق غذاخوری سس Worcestershire
- یک قاشق مرباخوری پودر خردل یا 2 قاشق غذاخوری سس خردل Dijon
- یک پیمانه و نیم سبزیجات مخلوط تازه یا منجمد (نخودفرنگی، هویج، ذرت)
- 3 پیمانه سیبزمینی پخته و له شده (سیبزمینی باید گرم باشد)
- 2 قاشق غذاخوری کره
- یک حبه سیر
- 3/2 پیمانه شیر
اگر به هر یک از سبزیجات لازم دسترسی نداشتید به صورت دلخواه میتوانید از کرفس یا ترهفرنگی یا هر سبزیجاتی که دوست داشتید استفاده کنید. در صورت تمایل میتوانید بر روی لایه سیبزمینی از پنیر موزارلا یا ورقه های پنیر گودا استفاده کنید.
دستور پخت پای چوپان کلاسیک
- زمان لازم برای آماده سازی 25 دقیقه
- زمان لازم برای پخت 35 دقیقه
- زمان کلی پخت یک ساعت
- سرو برای 6 نفر
ابتدا روغن را در ماهیتابه بر روی شعله متوسط حرارت دهید. پیاز را به همراه سیر، رزماری، آویشن و کمی نمک و فلفل درون روغن، به مدت 5 دقیقه تفت دهید. دمای فر را برروی 180 درجه سانتیگراد یا 350 درجه فارنهایت تنظیم کنید تا گرم شود.

در مرحله بعد گوشت را به دیگر مواد درون ماهیتابه اضافه کنید و تفت دهید تا رنگ آن تغییر کند، سپس آرد را روی آن بپاشید و با هم مخلوط کنید. سس کچاپ، آب گوجهفرنگی، سس Worcestershire و دانه خردل را هم به دیگر مواد اضافه کنید. مواد را برای 5 الی 7 دقیقه با هم بپزید و سپس سبزیجات را به آن اضافه کنید. در ماهیتابه را ببندید و اجازه دهید تا سبزیجات نیمپز شود. مواد را درون ظرفی مناسب پخت درون فر پهن کنید. بهتر است قطر ظرف حدود 23 سانتی متر باشد تا ضخامت مواد درون ظرف خیلی کم نشود.
در مرحله آخر سیبزمینیهای پخته را که هنوز گرم هستند با شیر گرم، نمک، فلفل، کره و سیر خوب مخلوط میکنیم تا حالت آن کمی مانند پوره سیب زمینی شود. روی ترکیب گوشت و سبزیجات را با پوره سیبزمینی، به هر فرمی که دوست دارید بپوشانید. ظرف را درون فر بر روی طبقه وسط فر قرار دهید و اجازه دهید برای 35 دقیقه بپزد. میتوانید پس از پخت یا 10 دقیقه قبل از اتمام زمان پخت، پنیر را روی سیبزمینی بریزید تا آب شود. بهعلاوه میتوانید هنگام سرو کمی جعفری خردشده روی پای چوپان بریزید.

چند نکته برای تهیه پای چوپان
- برای پخت این غذا بدون گوشت میتوانید از ترکیب قارچ و لوبیا سفید استفاده کنید.
- اگر میخواهید مزه بیشتر به ترکیب گوشت بدهید، کمی فلفل قرمز، خامه و مقدار خیلی کم مایونز به آن اضافه کنید.
- این غذا را میتوانید تا قبل از مرحله گذاشتن داخل فر آماده کنید و روی آن را با سلفون بپوشانید و درون فریز نگهداری کنید. برای پخت لازم است 45 دقیقه آنرا درون فر بپزید.
- در سبک کلاسیک این غذا از گوشت گوسفند به جای گوساله استفاده میکردند و روی سیبزمینی را بهوسیله چنگال نقش میانداختند.
پای چوپان یا همان شفردز پای نه تنها غذایی لذیذ است، بلکه تهیه آن بسیار ساده می باشد. بنابراین ظرف حدود یک ساعت میتوانید غذایی لذیذ تهیه کنید.