بررسی مشخصاتی که از سوی سازنده برای تلویزیون اعلام می شود، از مهمترین بخشهای فرآیند خرید به شمار میرود. در ادامه این مقاله، سادهترین توضیحات برای مشخصات و تکنولوژیهای تخصصی هر تلویزیون را بیان میکنیم.

تفاوتهای پنل IPS و VA تلویزیون
فناوریهای مورد استفاده برای ساخت تلویزیون تاثیر بسزایی بر کیفیت آنها دارد. معمولا در ساخت تلویزیون از دو نوع پنل VA و IPS استفاده میشود. هر کدام از این تکنولوژیها با وجود مزایا و معایبی که دارند میتوانند برای مصرفکنندگان مورد استفاده قرار گیرند.
پنل بسیاری از تلویزیونها با استفاده از تکنولوژی نمایش کریستال مایع (Liquid Crystal Display) یا به اختصار LCD با نور پس زمینه LED تصاویر را نمایش میدهند. نوع قرارگیری پیکسل های تصاویر با تکنولوژی IPS پردازش تصاویر را به صورت افقی نمایش میدهند و نوع قرارگیری پیکسل های تصاویر با تکنولوژی VA به صورت عمودی نمایش داده میشوند. نمایش تصاویر از لحاظ کنتراست، زاویه دید و نوع دید رنگ مشکی، با تفاوت هایی همراه است.
تفاوت کنتراست در تلویزیون با پنل IPS و یا VA
کنتراست به عنوان یکی از مهمترین فاکتورهای کیفیت تصویر تلویزیون شناخته میشود. به خصوص زمانی که نمایش تصاویر تیره آغاز میگردد. کنتراست مربوط به پنلهای VA کیفیت بالاتری در هنگام نمایش تصاویر تیره دارند و رنگ مشکی را با ترکیب طبیعیتری ایجاد خواهندکرد. این در حالی است که پنلهای IPS کنتراست رنگ پایینی دارند و رنگ مشکی را تقریبا شبیه به خاکستری نشان میدهند. با این حال این ویژگی در محیطهای روشن و معمولی کمتر به چشم میآید.
یکنواختی مشکی در تلویزیون با پنل IPS و یا VA
یکنواختی مشکی در واقع اشاره به همسان بودن تصویر در قسمتهای مختلف تلویزیون دارد. از لحاظ فنی تفاوتی بین تلویزیون با پنل VA یا IPS نیست چرا که یکنواختی مشکی میتواند بر اساس سایر ویژگیهای فنی نیز متغیر باشد. با این وجود پنل VA نسبت به پنل IPS یکنواختی بهتری در نمایش رنگ مشکی دارد.

مقاومت در برابر ضربه پنل IPS و VA
مقاومت در برابر ضربه و شوک یکی از مهمترین فاکتورها در انتخاب تلویزیون به شمار میرود. پنلهای IPS با مقاومت بسیار بالا در برابر ضربه و شوک نسبت به پنلهای VA در بازار عرضه میشود و از این روی این پنلها بیشتر مورد استقبال قرار میگیرند.
زاویه دید پنل IPS و VA
اگر به بررسی زاویه دید در میان تلویزیونهای دوو بپردازید، متوجه خواهیدشد که معمولا پنل به کار گرفتهشده در محصولات 50 اینچ از نوع VA بوده و زاویه دید آنها 170 درجه است و در محصولات 55 اینچ از نوع IPS و با زاویه دید 178 درجه در بازار عرضه میگردد. پس میتوان نتیجه گرفت که پنل IPS برای استفاده در منازل گزینهای مناسب به شمار میرود.
میزان مصرف انرژی پنل IPS و VA
مصرف انرژی پنلهای IPS نسبت به VA بسیار کمتر است و اگر میزان مصرف انرژی برای شما مهم است، قطعا پنلهای IPS میتوانند گزینهای مناسب به شمار روند. با این حال هزینهای که برای خرید تلویزیون با پنل IPS باید پرداخت کنید، به دلیل تکنولوژیهای پیچیدهتر مورد استفاده در این پنلها، بیشتر خواهدبود.
IPS بهتر است یا VA
ما در بخشهای گذشته نسبت به بررسی تفاوتها میان پنل IPS و VA پرداختیم و باید گفت که انتخاب پنل IPS یا VA برای تلویزیون دقیقا باید بر اساس نوع استفاده شما مشخص گردد. برای مثال اگر علاقمند به مشاهده فیلم و سریال هستید، قطعا پنلهای VA میتوانند رنگها را بهتر نمایش دهند. از سوی دیگر پنل IPS از لحاظ کیفیت، طول عمر و مقاومت در برابر شوک و ضربه عملکرد بهتری را برای شما به ارمغان میآورد. همچنین زاویه دید گستردهای که این پنلها دارند، آن را به گزینهای مناسبتر تبدیل کردهاست.
رزولوشن تصویر در تلویزیون چیست؟
حتما در زمان انتخاب تلویزیون، گزینه رزولوشن تلویزیون برای شما یک فاکتور اساسی شناخته میشود. با این حال رزولوشن چیزی بیشتر از اعداد است. رزولوشن در واقع به تعداد پیکسلهایی گفته میشود که برای ساخت یک تصویر مورد استفاده قرار میگیرد. تلویزیونها با رزولوشن بالاتر، جزئیات دقیقتری را در اختیار شما قرار میدهد. فیلمها و برنامههای تلویزیونی با کیفیت بالاتر نمایش داده میشود و به خصوص اگر از نزدیک به تلویزیون با رزولوشن بالاتر نگاه کنید، متوجه میشوید که تصاویر بسیار نزدیکتر به واقعیت هستند.
از نکات بسیار مهمی که در انتخاب تلویزیون باید در نظر بگیرید، آن است که رزولوشن تصویر در دو تلویزیون با ابعاد متفاوت یکسان است. پس یک تلویزیون FHD با ابعاد 32 اینچ، تراکم پیکسلی برابر با تلویزیون 4K با ابعاد 65 اینچ خواهدداشت. پس بهتر است که رزولوشن تصویر با ابعاد آن متناسب باشد. همین مسئله باعث شدهاست که تلویزیون 32 اینچ دوو با کیفیت HD، تلویزیون 43 اینچ دوو با کیفیت Full-HD و تلویزیون 50 اینچ و بالاتر با کیفیت Ultra-HD (4K) طراحی و تولید شوند.
تکنولوژی HDR و اهمیت آن در انتخاب تلویزیون
HDR مخفف کلمه High Dynamic Range بوده و به معنای محدوده دینامیکی بالا بوده و رنگهای بسیار تیره و بسیار روشن را در صفحه تلویزیون بهبود خواهدداد. این فناوری باعث میشود که تصاویر، رنگها و سایهها دقیقا همانطور که باید، نمایش دادهشوند. در واقع رنگها و طیف وسیعی از جزئیات با تکنولوژی HDR در دسترس است و شما میتوانید انتظار عملکرد بسیار خوبی را داشتهباشید.
اصلیترین فناوری HDR به کار گرفتهشده در طراحی و تولید تلویزیونها HDR10 است. HDR10 به عنوان یک استاندارد بهروز شناخته میشود و بر اساس استانداردهای کیفیت تصویر، سایه، عمق بیتی (در ادامه بیشتر در این مورد توضیحاتی را در اختیار شما قرار خواهیمداد) و سایر ویژگیها ارائه میشود. تلویزیون دوو معمولا با این فناوری طراحی و تولید میشوند.
عمق بیتی چیست؟
عملکرد مناسب تلویزیون در نمایش رنگها یکی از مهمترین خواستههای مصرفکننده به شمار میرود. عمق بیتی یک استاندارد بیان تعداد کل رنگهایی است که نمایشگر نشان میدهد. با توجه به اهمیت بالای عمق بیتی، در ادامه به بررسی دو عمق بیتی 8 و 10 بیت خواهیمپرداخت.
منظور از عمق بیتی 8-Bit چیست؟
عمق بیتی 8-Bit میتواند 16.77 میلیون رنگ را در حالت عادی (در برخی موارد، عمق بیتی 8-Bit با تنظیمات خاص کارخانهای قادر به ایجاد 1 میلیارد رنگ خواهدبود) ایجاد کند. این تعداد رنگ بر پایه 256 رنگ تولید شده بر اساس رنگهای اصلی RGB (قرمز، سبز و آبی) خواهند بود. عمق بیتی 8-Bit نزدیک به واقعیت است و تنها زمانی متوجه تفاوت کیفیت در این تلویزیون میشوید که آن را در کنار تلویزیون با عمق بیتی 10-Bit قرار دهید.
زمانی که برای تلویزیون بیان میشود عمق بیتی 8 بیت در نظر گرفتهشدهاست، منظور کنترل نرخ فریم با دو رنگ متناوب چشمکزن است. هر یک از سایهها تجربهای برابر با 1 میلیارد رنگ را ایجاد میکند. این تنظیمات توسط کارخانه و به دلیل افزایش بهرهوری تصویر صورت میگیرد.
منظور از عمق بیتی 10-Bit چیست؟
1.07 میلیارد رنگ با عمق بیتی 10-Bit ایجاد میشود. با ترکیب رنگها در این پنل به 256 رنگ میرسید و زمانی که سایهها (مهمترین عنصر در عمق بیتی 10-Bit) را ترکیب کنید، 1024 رنگ خواهیدداشت که در نهایت به ایجاد 1.07 میلیار رنگ میرسد. تلویزیون با عمق بیتی 10-Bit، چیزی در حدود 10 بیت را در هر پیکسل داشته و میتواند 1024 سایه رنگ RGB (قرمز، سبز و آبی) را ایجاد کند. در نهایت تمامی رنگها با ترکیبی از این سه رنگ و میزان سایه ایجاد شده تشکیل میشوند. تصاویر با این عمق بیتی جلوهی واقع گرایانهتری به خود میگیرد.
جمع بندی
آشنایی با تکنولوژیهایی که در ساخت یک تلویزیون مورد استفاده هستند از اهمیت بسیار زیادی برخوردار است. از این روی سعی داشتهایم شما را با برخی از تکنولوژیها و مشخصات فنی تخصصی تلویزیونها آشنا سازیم تا فرآیند بررسی، انتخاب و خرید راحتتر انجام گردد.